Ensiaskeleet home assistantin kanssa

Käytän kotiautomaatiossa tällä hetkellä Ikean trådfri sarjaa, Ikea home smart ohjelmaa ja Google assistanttia. Periaatteessa täysin toimivaa ja yksinkertaista, mutta samalla jossain määrin rajoittunutta.

Pikaisen googletuksen perusteella näyttää siltä, että voin jättää nykyisen systeemin silleen ja listätä siihen Home Assistantin avulla ominaisuuksia ja joskus tulevaisuudessa jättää kaikki automaatio Home Assistantin tehtäväksi tai jos Homma ei tunnu hyvältä poistan koko Home Assistantin ja jatkaa vanhalla tyylillä ilman isompia ongelmia. Vaikkakin näyttää myös siltä, että vanhan systeemin jyrääminen kokonaan pois mahdollistaa enemmän ominaisuuksia Home Assistantiin.

Mikä siis on Home Assistant?

Home Assistant on periaatteessa tietokoneohjelma, jolla ohjatataan kodin laitteita valoista lämmitykseen ja turvakameroista kosteusantureihin. Se on open sourcea joten kuka tahansa voi auttaa sen kehityksessä ja myös tarkistaa koodin olevan turvallista. Se ei (välttämättä) tarvitse internet yhteyttä toimiakseen, mutta aika moni sen integraatioista (joita on kirjoitus hetkellä lähemmäs 2000 kappaletta) eli yhteyksistä toisiin ohjelmiin ja laitteisiin saattaa vaatia sen.

Home Assistantin voi asentaa vaikkapa rasberry pi koneeseen tai vastavaavaan. Muita vaihtoehtoja on esimerkiksi Docker tai vaikkapa asentaminen NASsiin. Itse asennan sen tässä vaiheessa virtuaalikoneeseen (VirtualBox) ja toivon, että sen saa tarvittaessa helposti sieltä siirrettyä vaikkapa sinne rasberryyn, koska en halua pitää pöytäkonetta jatkuvasti päällä.

Asennus

Asennukseen löytyy hyvät ohjeet Home Assistantin kotisivuilta get started osiosta. En niitä sen tarkemmin tässä käy lävitse, mutta lyhyesti. Ensiksi asensin virtualboxin.

sudo apt install virtualbox

Sen jälkeen ladataan sopiva vdi tiedosto ja kopioidaan se sopivaan paikkaan.
Virtualboxissa pitää muutama asetus laittaa kohdalleen ja sen jälkeen sen voi käynnistää.

Virtualboxiin laitettavat asetukset.

Virtuaalikoneen käynnistys

Jostain syystä minulla Home Assistant ei käynnisty ensimmäisellä kerralla asennuksen jälkeen vaan joutuu niin sanotusti laittamaan lekaa resetille virtuaalikoneessa ja sen jälkeen pelittää vallan mainiosti.

Aikansa raksuteltuaan Home Assistant käynnistyy virtuaalikoneeseen ja sen jälkeen sitä voi ohjata ja komentaa menemällä osoitteeseen

http://homeassistant.local:8123

Tämä saattaa hetken aikaa kestää ennen kuin osoite toimii ja jos se ei toimi ollenkaan kannattaa kaivaa DHCP serveriltä Home Assistantille sattunut IP numero ja käyttää sitä.

Onboarding

Ensimmäiseksi tehdään tili ja merkitään kartalle missä koti on. Seuraavassa ikkunassa kysellään mitä anonymisoitua dataa haluaa lähettää Home Assistantin tekijöille.

Seuraavassa ikkunassa klikkaillaan ne laitteet ja palvelut mitä on jo valmiiksi käytössä. Minun kohdalla automaattisesti tunnistui Google cast ja kaapelimodeemi. Ikean palvelut piti etsiä listasta. Käytännössä Ikean laitteiden asennus meni kirjoittamalla gatewayn IP osoite oikeaan kohti ja gatewayn pohjasta löytyvä turvakoodi oikealle riville ja klikata lähetä. Seuraavassa ikkunasta löytyy laitteet mitä on Gatewayssa käytössä. Samalla voi klikkailla laitteet oikeisiin alueisiin. Alue voi olla esimerkiksi huoneita ja ne mahdollistavat esimerkiksi valojen hallinan kerralla koko alueelle.

Valmiita integraatioita on melkoinen kasa ja niitä tulee koko ajan lisää. Listaa kannattaa selailla, koska kaikkia käytössä olevia mahdollisuuksia ei tunnisteta automaattisesti ja tällä viikolla listasta puuttuva laite tai palvelu saattaa ensi viikolla olla siellä.

Lovelace

Kun integraatiot on tehty ja klikataan valmista nappia, avautuu silmien eteen lovelaceksi nimetty ohjausnäkymä. Oletus näkymässä näkyy kaikki mitä on tässä vaiheessa asennettu ja siihen myös ilmestyvät automaattisesti kaikki uudet asiat mitä asennetaan.

Automations, Scenes, Scripts & Helpers

En ole itse käyttänyt enkä oikestaan viellä edes tutustunut kunnolla miten mitäkin tehdään ja mitä mikäkin on. Automations kuitenkin on se perusjuttu millä tehdään automaatioita. Scenet ovat ikään kuin tallennuksia mihin tilaan eri laitteet laitetaan. Esimerkiksi voisi olla vaikka iltavalaistus, jolloin yhdellä scenellä saadaan samat valot päälle tarvittaessa helposti. Scriptit ovat kokelma toimintoja, jotka voidaan ajaa aina samanlaisena. Periaatteessa tuon aiemman esimerkin voi tehdä myös sriptinä. Helpersit ovat ”apulaisia”, jotka mahdollistavat monimutkaisemmat automaatiot helpommin.

Näihin kaikkiin minun tarvitsee tutustua tarkemmin ajan kanssa. Sen tiedän jo nyt, että edessä on melkoinen urakka 🙂 Tavallaan Home Assistant on helppokäyttöinen, mutta onglemaksi muodostuu se, että mahdollisuuksia on ”liikaa”. Saman asian voi tehdä monella tapaa.

Ensimmäinen automaatio

Home Assistant käyttää YAML nimistä ohjelmointi kieltä, mutta sitä ei ole pakko opetella vaan perusasiat ja monta muuta asiaa voi tehdä graafisesti. Päätin tehdä ensimmäiseksi automaatioksi valojen syttymisen automaattisesti auringon laskiessa.

Kuvassa näkyy YAML koodi. Lyhyesti sanottuna homma toimii niin, että (trigger) liipaisimena toimii auringon lasku tai tarkemmin sanottuna liipaisu tapahtuu 45 minuuttia ennen auringon laskua. (Condition) ehtona toimii se, että olen kotona. 10 Sekunttia on määritelty ajaksi sen takia, etten saanut ehtoa toimimaan ilman sitä. (Action) Toiminta on sitten luonnollisesti se, että valot laitetaan päälle. Homma on ajastettu niin, että valot kirkastuvat hiljalleen puolen tunnin aikana ja ne päätyvät 80% kirkkauteen.

Sen verran täytyy tunnustaa, että vaikka automaatio sinällään onkin ensimmäinen minkä tein niin kuvasssa oleva versio ei ole ensimmäinen eikä kyllä myöskään varmastikaan viimeinen versio automaatiosta.

Tästä tämä pikku hiljaa lähtee!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *