Anacron

Tämä on jatkoa rsnapshotin asennukseen, mutta toimii yksinäänkin.

Anacron on siis tekee siis samaa kuin cron, mutta varmistaa sen, että ajastetut asiat tehdään vaikka tietokone olisi ollut sammutettuna ajastuksen hetkellä.

Jos anacron ei ole valmiiksi asennettuna, sen voi tehdä seuraavalla käskyllä.

sudo apt install anacron

Anacronin asentus tiedosto löytyy /etc/anacrontab. Tiedostossa on asetettu milloin päivittäiset, viikottaiset ja kuukausittaiset tekemiset olisi tarkoitus ajaa. Heti asennuksen jälkeen minun koneella se näytti kuvan kaltaiselta.

Anacron oletusasetukset

Tiedoston alussa määritellään ajoympäristöön liittyviä kohtia ja kolme alinta riviä määrittelevät mitä ajetaan. Kommentti rivit alkavat #-merkillä.

# These replace cron's entries
#Jakso     viive  nimi      käsky
1        5    cron.daily   run-parts --report /etc/cron.daily
7        10   cron.weekly   run-parts --report /etc/cron.weekly
@monthly    15   cron.monthly  run-parts --report /etc/cron.monthly

Jakso kertoo kuinka usein käsky ajetaan, Sen voi kirjoittaa numeroina monenko päivän välein käsky ajetaan tai @daily, @weekly tai @monthly. (Minulla tosin @weekly ei jostain syystä toiminut.)

Viive kertoo kuinka kauan tietokoneen käynnistyksestä odotetaan ennen kuin käsky ajetaan. Viiveeseen lisätään satunnainen minuutti määrä, jonka maksimi asetetetaan random_delay määreellä (oletus 0).

Nimi kertoo millä nimellä käsky näkyy raporteilla.

Viimeisenä on käsky mikä suoritetaan. Se voi olla käskynä suoraan tässä, linkki hakemistoon missä on suoritettavat scriptit tai linkki scriptiin. Scriptit ovat SH muodossa, eivät BASH. Jos käytät hakemistoa/scriptiä muista antaa tiedostolle ajo-oikeus!

Seuraava tärkeä paikka anacronille on /var/spool/anacron hakemisto. Sieltä löytyvät aikaleimat milloin käskyt ovat viimeksi ajettu. Leimat löytyvät saman nimisistä tiedostoista kuin käskyille annetut nimet etc/anacrontab tiedostossa. Halutessaan leiman voi tarkistaa vaikkapa cat käskyllä.

sudo cat /var/spool/anacron/cron.daily 

Anacron ajaa itsensä automaattisesti, mutta sen voi käynnistää manuaalisestikin vaikkapa näin.

sudo anacron -df

Konfiguraatio tiedoston vot tarkistaa käskyllä:

 sudo anacron -T

Jos kaikki on kunnossa käsky ei tulosta mitään, jos ei, se kertoo mitä anacron ei ymmärrä tiedostossa.

Tässä vaiheessa poistin crontabista varmuuskopio asiat ja varmistin, että anacron todella ajaa varmuuskopiot poistamalla /var/spool/anacron hakemistosta aikaleima tiedostot ja käynnistämällä koneen uudestaan ja toimiihan se! Lopullinen anacrontab tiedosto (tässä vaiheessa) minulla näyttää tällälaiselta.

En siis poistanut tuolta mitään vaan vain lisäsin omani tiedoston perään.

Kuten kaikissa minun kirjoituksissa, en ole guru! Nämä ovat enemmän tai vähemmän minun oman muistin tueksi millä olen näitä saanut toimimaan. Kerro toki, jos näistä on sinulle ollut hyötyä, mutta käytä näitä omalla vastuulla!

Gurujen kirjoittamaa löytyy vaikkapa näistä man sivuilta: anacron ja anacrontab

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *