Homman nimi on saunaan!!

Päädyin seuraamaan netissä keskustelua saunasta ja oi kuinka siellä sanan säilä sitten liehuikaan! Kumpikaan osapuoli ei antanut pätkääkään periksi kannassaan ja tunnelma oli saunan kuuma ihan ilman sitä saunaa. Tarkemmin aihe oli minkä lämpöistä vettä pitää löylyvetenä käyttää. Toinen kanta oli, että niin kuumaa kuin hanasta tulee ja toinen ettei sillä ole suurta merkitystä kunhan nyt ei ihan jäitä kiukaalle nakkele.

Kerron ensin oman perstuntuman, sen jälkeen teen muutamia laskelmia ”tulitikkuaskin kanteen” ja sen jälkeen kaivelen netistä tietoa ihmisiltä, jotka oikeasti tietävät asian.

Perstuntuma

Minä sanoisin, että lämmin vesi on käytännössä paras, mutta ero kylmän/kuuman välillä ei ole niin iso, että siitä kannattaisi sen isompaa mekkalaa pitää. Jos hanasta tulee maksimissaan noin 50°C-60°C vettä ei se vielä ole niin kuumaa, että sen lämmittämiseen 100°C asti olisi merkittävää eroa vaikkapa huoneenlämpöiseen veteen tai jopa 0°C veteen verrattuna. Se veden lämmitys kiehuvaksi ei ole se isoin mihin energiaa kiukaasta menee vaan se isoin energiasyöppö on veden haihduttaminen höyryksi. Höyrystymiseen menee liki kymmenkertainen määrä energiaa verrattuna veden lämmittämiseen kiehuvaksi. Pieni vaikutus voi lämpimällä vedellä olla kivien kestävyyteen, mutta sekään ei mahda olla mitenkään merkittävä.

laskelmia

Tein pienen taulukon, jossa laskeskelin asiaa. Laskeskelin asiaa sillä periaatteella ehtiikö kiuas lämmetä takaisin löylyttelyn aikana. 10kW kiukaalla kestää noin 3,5 minuuttia tuottaa lämpöä sama määrä mitä menee viiden vesi litran lämmittämiseen nollasta asteesta kiehuvaksi. Kauanko samalla kiukaalla menee tuottaa se lämpömäärä mitä tarvitaan saman vesimäärän höyrystämiseen? Hiukan alle 20 minuuttia.

Toisin sanoen noilla arvoilla ja vesimäärällä kiuas pysyy suunnilleen saman lämpöisenä, jos saunassa istuu noin 20-25minuuttia tai jotain sinne päin. Nämä laskelmat eivät ole ottaneet lähellekkään kaikkea huomioon, mutta sanoisin silti ettei löylyveden lämpötila ole se se merkittävä asia. Alitehoisella kiukaalla varustetussa (yleisessä) saunassa löylyveden lämpötilalla voi olla merkitystä, mutta normi kotisaunassa ei, ellei nyt satu olemaan todella kova löylyttelijä ja silloinkin lämpö menee pääasiassa höyrystymiseen.

Suosittelen tekemään laskut myös itse ja tarkistamaan arvot.

Tietäjät

Ylen ja Suomen Saunaseuran toiminnanjohtajan Katariina Styrmanin mukaan ei väliä kotisaunassa ja julkisessa saunassa lämmin löylyvesi säästää (ehkä) kiuaskiviä.

Saunologia sivuston mukaan voi käyttää minkä lämpöistä tahansa, mutta mieluiten lämmintä. Kylmälle kiukaalle ei kannata heittää minkäänlaista vettä.

Saunaseurat sivusto ja saunamestari Ari Tahvanainen
suosittelevat kädenlämpöistä vettä (kysymys numero yksi sivun alaosassa.)

Jälkihiki

Perstuntuma oli siis suunnilleen oikea, löylyveden lämpötilla ei ole isoa merkitystä löylyjen kannalta. Ainoa iso asia mikä jäi huomaamatta oli turvallisuus kiukaalle saattaa olla kuuma vesi hyvä juttu, mutta kuuma vesi iholla ei ole hyvä juttu.

Ikuisuuskysymys tämäkin. Henkilökotaisesti jatkan samalla tyylillä kuin ennenkin, kiukaalle menee sen lämpöistä vettä mitä hanasta sattuu tulemaan kun sen aukaisee, mutta ei kummastakaan ääripäästä.

Olen myös ollut saunassa, jossa isäntä piti saunaoluita löylyvesiastiassa ja ei liene yllätys, että vesi oli niin kylmää kuin hanasta tuli. Hyvät löylyt oli silloinkin. Taisi mennä useampi tunti lopulta ”maailmaa parantaessa” ja niitä näitä jutellessa saunassa ja terassilla.

Tässä on myös ehkä se paras neuvo, tee omassa saunassa niin kuin haluat ja toisen saunassa niin kuin omistaja haluaa. Asiasta saa varmasti myös keskustelun aikaiseksi saunanlauteilla. Ei kuitenkaan ehkä kannata olla yhtä jääräpäinen kuin ne keskustelijat, jotka innoittivat tähän kirjoitukseen. Saunassa kun ei ole internettiä välissä estämässä keskustelun menemistä painimatsiksi. Kylpy valmiista saunasta löytyy kuitenkin aina se kuuma kiuas kivineen ihan riippumatta siitä löylyveden lämpötilasta.

Ps. Artikkelikuva on Kirkkonummelta Tampaja järven rannalta olevasta saunasta. Saunan lempinimi on ”drunken sauna”. Nappasin kuvan kesäkuussa 2016. Veikkaisin, että sauna on nyt purettu tai kaatunut lopullisesti järveen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *