64bit vai 32bit Chrome? Yksi tarina lisää päivittämisestä.

black google smartphone on box

TLDR poista /etc/default/google-chrome tiedosto, poista kaikki chromeen viittaava /etc/apt/sources.list.d/ hakemistosta. Asenna chrome uudestaan.

Skipping acquire of configured file 'main/binary-i386/Packages' as repository 'http://dl.google.com/linux/chrome/deb stable InRelease' doesn't support architecture 'i386'

Päivitin ubuntun versioon 24.04 (Noble Numbat) Beta ja APT alkoi valittamaan tuommoista. Tuo ei ole virheilmoitus vaan varoitus. Tuo tarkoittaa vain, että Googlen repositoryssä ei ole (enää) i386 (eli 32bit) versiota Chromesta. Sieltä löytyy amd64 versio, niin kuin pitääkin. Ilmoitus tulee siksi, että apt yrittää etsiä 32bittistäkin versiota vaikka sillä ei enää juuri missään mitään tee.

Tuon ilmoituksen pois saaminen oli yllättävän vaikeaa. Ensimmäiseksi poistin koko repositoryn käytöstä koneesta. Imoitus hävisi, mutta samalla Chromen (helpot/automaattiset) päivitykset jäivät pois, ei hyvä eikä järkevä ratkaisu.

Seuraava vaihe oli, että asensin Chromen uudestaan ja oletin, että samalla asentuu repository uudestaan. Nohhhhh eip! Ei asentunut, mutta minä luulin, että asentui. Eikä myöskään se ilmoitus hävinnyt.

Tässä vaiheessa aloin googlettaa asiaa ja löysin ohjeen lisätä /etc/apt/sources.list.d/XXXXX tiedostoon [arch=amd64] deb riville. Ainut vain, että tarvittava tiedosto oli uudemmassa .sources muodossa eikä vanhassa .list muodossa. En saanut lisättyä tarvittavaa kohtaa tiedostoon. Eikä mielenkiinto riittänyt googlettaa enemmän.

Nooh seuraavaksi sitten otin järeämmät keinot käyttöön poistin /etc/apt/sources.list.d/ hakemistosta kaikki googleen viittaavat tiedostot ja asensin Chromen jälleen uudelleen ajatuksella, että jos se ei löydä vanhoja tiedostoja, asennusohjelma tekee kokonaan uudet, joissa ei ole vanhaa kuonaa mukana häiritsemässä. Paitsi, että sen lisäksi, että ei se asentanut .list/.sources tiedostoja asennus myös pudotti Chromen vanhempaan versioon. Mentiin siis entistä huonompaan suuntaan.

Tässä vaiheessa huomasin Chromen lataus sivulta lauseen josta löytyi erittäin vahva vinkki mikä on ongelma.

Tuo /etc/default/google-chrome tiedosto kuulosti tarkistamisen arvoiselta ja kas kas sieltähän se löytyi! Tiedosto huitsin nevadaan ja hep! Chrome asentui nätisti uusimpaan versioon ja repositoryn vaatimat tiedostot ilmestyivät koneelle. Samoin kuin myös /etc/default/google-chrome tiedosto. Se mikä ei enää ilmstynyt on se varoitus! Homma siis kunnossa!

En tiedä olisiko ongelma ratkennut kerralla, jos olisin poistanut koko chromen asennuksen, mutta näin kun vain asensin suoraan vanhan päälle se ei hävinnyt. Pidän Googlen ratkaisua, jolla estetään repositoryn asentuminen ihan fiksuna, mutta näin kun siitä ei tiennyt oli kyllä aavistuksen hukassa miksi kaikki ei asentunutkaan niin kuin piti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *