Traktorimarssi

Terveiset Senaatintorilta!

Kävin kameran kanssa heilumassa Senaatintorilla ja moikkaamassa tuttuja ja jonkin verran tuntemattomiakin. Paikalla oli ihan IMG_1358mielenkiintoinen tunnelma ja suhteellisen reilusti traktoreita ja ihmisiä, Arviot liikkuivat paikanpäällä 100 ja 250 traktorin välillä, paljon joka tapauksessa. Läheskään kaikki eivät mahtuneet torille, vaan traktoreita oli parkissa siellä sun täällä pitkin Helsinkiä torin ympäristössä ja vähän kauempanakin. MTK:n mukaan paikalla oli yli 700 traktoria ja yli 3000 ihmistä. Torilla ainakaan ei ollut noin montaa trktoria, mutta koko Helsingissä saattoi ollakin, vaikkakin ehkä aavistuksen yläkanttiin silti tuo 700+ traktoria.

Lisäksi huhupuheiden mukaan siellä täällä Helsingin ympärillä oli erillaisia kärryjä ja työkoneita parkissa. Poliisit olivat pysäyttäneet kärryjen kanssa kulkijat ja varsinkin, jos kärryssä on ollut paskaa.

Osa koneista oli pesty lähdettäessä liikenteeseen, mutta silmin ja IMG_1375nenällä oli havaittavissa, että osa oli kyllä tullut ihan suoraan töistäkin. Vai lienevätkö sitten olleet niitä tapauksia, joilla (paska)kärry oli jäänyt odottamaan jonnekin matkan varrelle.

Tunnelma oli varsin lepIMG_1285poisa, vaikka ehkä olisi ollut aihetta vähän enemmänkin pitää mekkalaa. En tiedä kuka tarjosi makkarat paikan päällä, mutta hyviä olivat  ja ilmeisesti makkara riitti, vaikka hernekeitto ilmeisesti loppui kesken.

Paikalla oli myöskin valtiovallan edustajia mm. Sipilä, Stubb ja Tiilikainen. Puheiden mukaan viesti otetaan vastaan ja ilmeisesti otettu jo vähän ennen koko tapahtumaakin, koska en usko, että MAVI:n ylijohtajan vaihdosta on tehty päätöstä vasta siinä vaiheessa, kun on nähty paljonko porukkaa saapui paikalle. Vaikkakin tämän hallituksen soutamisesta ja huopaamisesta päätellen päätöksiä saatetaan tehdäkin melkeinpä fiilis pohjalta.

Yllättävän iso osa porukasta paikalla oli ruotsin kielistä kylteistä päätellen. Sinällään ruotsin kieltä puhuttuna en kovin paljoa kuullut. IMG_1329Joku puhujista yritti huudattaa yleisöä ruotsin kielellä ja onnistuikin siinä hetken yrityksen jälkeen ”bonden behövs!!!”

Paikalla oli myöskin kalustoa ihan laidasta laitaan osa oli lähtenyt firman isoimmalla ja uusimmaIMG_1403lla liikenteeseen, kun taas toiset olivat lähteneet IMG_1380 vanhimmalla. Keskimäärin kuitenkin suhteellisen uuden näköistä kalustoa ja eräiden puheiden mukaan se vanhempikin kalusto oli yllättävän vähän ajettua. Lieneekö sitten vain yleinen linja, että etelässä kone kanta on uudempaa ja vähemmäIMG_1425IMG_1363n ajettua kuin pohjoisessa, mihin minä olen tottunut. Samoin minkä pistin merkille oli, että valmetteja oli oikeastaan yllättävänkin vähän, lieneekö tämäkin sitten oikea ero etelän ja pohjoisen välillä vai vain ihan omassa päässä?

En kovin paljoa ole puhunut ihmisten kanssa täällä etelässä maanviljelijöiden tilanteesta, mutta pääosa tuntuu ymmärtävän miksi maajussit pitävät mekkalaa. Toki ainahan porukkaan mahtuu näitä joiden mielestä maatilalliset on rikkaita tukien nostajia sekä ruokaa saa kaupasta ja sähkön seinästä. Näille tekisi mieli IMG_1505tehdä jotain vastaavia ilmeitä kuin eräs tuntematon henkilö halusi kuvattavan itsestään. Itse olin jonottamassa makkaraa kuvaushetkellä, mutta serkkupoika nappasi ”irvistyskuvan” minun kameralla kiitokset molemmille sekä kuvaajalle että kuvattavalle.

Erään turistin kanssa heräsi keskustelu Suomen ja ilmeisesti Ranskan välisistä eroista tämmöisessä tilanteessta. Ranskalainen ihmetteli poliisien vähäistä määrää pääministerin puheenaikana. Hänen kotimaassaan kuulema olisi suunnilleen armeija ollut suojaamassa ministeria vihaisten maanviljelijöiden keskellä.  Olihan tuollakin poliiseja jonkin verran, mutta ainakaan näkyvissä ei ollut mitään massiivisia määriä, eniten oli itseasiassa presidentin linnan portailla.

Harjoittelin käyttämään OpenShot videoeditoria materiaalilla, jota kuvasin tuolta marssilta.  Tarvitsen ehdottomasti paremman tietokoneen siihen!!!! tai vähintäänkin sellaisen missä on aika reilusti enemmän muistia!

Joka tapuksessa, lupauksia on saatu ja puheita kuultu ja ainoa joka osaa varmasti kertoa miten tässä jatkossa käy, on aika.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *