Samasta hanasta sekä valvottua vettä että valvomatonta.

stainless faucet

Minulle selvisi tänään, että terveysviranomaiset eivät periaatteessa valvo hanasta tulevaa kuumaa vettä. Lähinnä vain lämpötila on kuumalla puolella huolenaiheena. Viranomaiset siis valvovat vain juomaveden eli kylmän veden laatua.

Minulle tämä oli vähän yllätys! Ei se varsinaisesti minun elemään vaikuta, koska en koskaa käytä hanasta tulevaa kuumaa vettä muuhun kuin pesemiseen tai vastaavaan, en koskaan juomaan tai ruokaan. Tiedän kuitenkin ihmisiä, jotka käyttävät hanasta tulevaa kuumaa vettä ruuanlaitossa ja jopa juomissa. Tuskimpa mikään ongelma kunnollisissa vesiputkissa ja laitteissa, mutta vanhoissa putkissa ja laitteissa saattaa ollakin. Tämä talo on valmistunut 60-luvun lopussa… Jotain remonttia tässä on tehty….

Juttelin tästä ystäväni kanssa ja miettittiin yleisimminkin asiaa. Minulle ja hänelle on opetettu lapsuuden kodissa, että kuumaa puolta ei käytetä mihinkään muuhun kuin pesemiseen ja vastaavaan. Kaikilla ei kuitenkaan näin ole. Ei tämä kuuma vesi ole iso ongelma, mutta mitä muuta on opetettu kotona? tai jätetty opettamatta?

Jäin myös miettimään mistä on lähtöisin tämä, että kuumaa puolta ei saa käyttää ruokaan tai juomaan. Suomessa varmaan siitä, että kuumalla puolella on todennäköisemmin liuennut metalleja tai jotain muuta veteen. Maailmalla on ollut käytössä myös avoimia järjestelmiä kuumalle vedelle. Avoimissa järjestelmissä ullakolla on avoin säiliö missä vesi lämmitetään. Säiliön täyttö toimii samalla tavalla kuin vessan vesisäiliön täyttö, säiliössa on venttiili ja uimuri. Sinne säiliöön on sitten voinut päästä kannesta huolimatta kaikenlaista, rotat isommasta päästä jä pöly pienemmästä.

Koko tämä pohtiminen lähti siitä, että CPAP laitteen käyttäjänä en voi käyttää tämän talon putkiston lämmintä vettä laitteessa, koska se haisee pahalta. Ei sitä normaalisti huomaa, mutta CPAP maskista se haju tulee suoraan nenään ja vielä paineella. Huomasin kuuman veden olevan myös kellertävää tässä talossa. Tein asiasta lyhyen videonkin. Kellertävä väri ei näy kunnolla videolla, mutta paljain silmin se näkyy paljon selvemmin. Onneksi tämä talo on menossa joka tapauksessa remonttiin ja käsittääkseni samalla menee putkistot uusiksi. Pitänee kuitenkin ilmoittaa asiasta Hekalle, että varmasti remontissa tämmöinenkin asia huomioidaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *