RJ45 aka TIA/EIA-568 aka T568A/B eli Lähiverkkokaapelin korjaaminen

Vuosien varrella on kertynyt muutamiakin lähiverkkokaapeleita lojumaan kaapin pohjalle. Välillä ne ovat useampia kuukausia laatikon pohjalla ja sitten niitä johonkin silloin tällöin tarvitsee. Melkein jokaisessa kaapelissa on kuitenkin sama vika toisessa tai molemmissa päissä kaapelia, liittimen klipsi on katkennut. Se ei estä kaapelin käyttöä, mutta se tekee siitä epävarmaa, koska kaapeli ei välttämättä pysy kiinni. Onpa ollut jotain tapauksia, että laitteessa olevan liittimen pinnit ovat painaneet klipsittömän kaapelin välittömästi pois paikoiltaan.

Joitain kaapeleita olen heitellyt roskiinkin, mutta 3-4 kaapelia on vielä jäljellä. Pitkän aikaa olen luullut, että liittimien tekoon tarvittavat pihdit maksavat niin paljon, etten viitsi edes kokeilu mielessä ostaa niitä, mutta eihän se enää niinkään mene. Suomesta tilattuna tosin näyttää hintaa edelleen kertyvän. Tilasin siis Englannista ebayn kautta paketin, josta löytyi 50m verkkokaapelia, puristuspihdit, kaapelitesteri,  liittimiä ja liittimien suojakuoria, 50kpl molempia. Hintaa näille tuli lähipostiin toimitettuna pyöreästi 20e! Halpaa kuin saippua! Paitti, että saippua on kalliimpaa 😉 Kaapelitesteri ei ole mitenkään ominaisuuksilla pilattu, käytännössä voi tarkistaa vain parijärjestyksen, mutta eipä tällä käytöllä kannata yhtään enempää sijoittaa moiseen.

Testailin kaapelia, johon olen itse laittanut liittimet ja toimihan se! Jopa ihan gigabps nopeudella, vaikkakin hetken näytti, että data liikkuu kaapelissa toiseen suuntaan nopeammin kuin toiseen, mutta se johtuikin vain siitä, että tuo minun vanhempi läppäri ei pysty lähettämään gigabitti nopeuksilla dataa vaikka kyseessä olisi vain testi ohjelma.

Useasti lähiverkkokaapeleiden liittimistä puhutaan RJ45 liittiminä, mutta tarkkaan ottaen se ei pidä paikkaansa, vaikkakaan virhe ei mitenkään iso ole. (Esimerkiksi wikipediasta löytyy tarkemmin tietoa TIA/EIA-568 standardista)

Lähiverkkokaapeli on siis kierrettyä  parikaapelia, kaapelin ominaisuudet riippuvat halutusta/tarvitusta kaapeliluokasta (CAT5/6/7/suojattu/suojaamaton).  Kaapelista kuitenkin löytyy vähintään ulkokuori ja neljä paria johtoja eli kaikkiaan se on kahdeksan napaista johtoa.  Johtimet on värjätty pareittain: sininen/sinivalkoinen, oranssi/oranssivalkoinen, vihreä/vihreävalkoinen ja ruskea/ruskeavalkoinen . TIA-568 määrittelee kaksi ”värimaailmaa” johtojärjestykselle liittimille, A ja B. Sinällään ei ole merkitystä kumpaa käyttää omissa asennuksissa, kunhan käyttää samaa järjestystä kaikissa liittimissä. USA:n virastot vaativat käytettäväksi TIA-568A versiota, mutta muuten kuulema aika yleisesti käytetään TIA-568B versiota (ja ensimmäiset mitä minä tein olivat B versioita).  Ero näissä kahdessa on itseasiassa vain se, että oranssi ja vihreä ovat vaihtaneet paikkaa.

Johdin järjestys ja pinni numerointi, TIA568B (Suluissa TIA 568A). (Liittimen kontaktit oikealla, kaapeli tulee vasemmalta ja klipsi on takana)

  1. Oranssivalkoinen (VIhreävalkoinen)
  2. Oranssi (Vihreä)
  3. Vihreävalkoinen (Oranssivalkoinen)
  4. Sininen
  5. Sinivalkoinen
  6. Vihreä (Oranssi)
  7. Ruskevalkea
  8. Ruskea

Suoraan kytketyn kaapelin lisäksi on olemassa muitakin tapoja kytkeä kaapeli, mutta niistä ei tässä sen enempää.

Videolla on selitetty liittimen kiinnittäminen, mutta laitetaan se nyt lyhyesti tähänkin.

  1. Syötä liittimen suoja kaapeliin
  2. Kuori noin 3 cm kaapelia (varo vahingoittamasta johtimien kuorta)
    • Joissain kaapeleissa on naru, jonka avulla saat ulkokuoren rikki ilman teräasetta.
    • Jos kaapelin keskellä on ohjain, joka pitää johdin parit erillään, katkaise sekin lyhyeksi.
  3. Oio johdin parit suoraksi
  4. Järjestä johdot oikeaan järjestykseen
  5.  Katkaise johdot sopivan pituiseksi ja tasaiseksi
  6. Syötä kaapeli liittimeen siten, että johtimet painuvat liittimen uriin ja ovat pohjassa asti
    • Joissain liittimissä on erikseen ohjain jonka läpi johtimet syötetään ensiksi.
    • Liittimiä on montaa sorttia! Kannattaa ehdottomasti harjoitella, ennen kuin tekee mitään tärkeää kaapelia.
    • varmista, että johtimet pysyvät oikeassa järjestyksessä!
  7. Purista liitin paikoilleen
    • Varmista, että johdon kuori jää kiinni liittimeen! Kaapelista tulee kestävämpi niin. Liittimessä on vedonpoisto, joka ei toimi jos kaapeli on huonosti liittimessä.

Lopuksi kannattaa vielä tarkistaa, että kaikki on kunnossa. Helpoiten se tapahtuu erikseen tarkoitukseen suunnitellulla laitteella, mutta toki tarkistuksen voi tehdä laittamalla kaapeli käyttöönkin.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *