LED-cube

Jei!! Ensimmäinen rakentelu artikkeli! Kuutio itsessän rakennettu jo aika päivää sitten, mutta ajatusta näistä nettisivuista ei viellä silloin ollut.

Arduino UNO
UNO ja kuution piuhat.

Ostin itselleni jossain vaiheessa Arduino UNO:n.  Arduinon mukana tulleen aloituspaketin kytkennät oli nopeasti käyty lävitse ja päätin väkertää jotain omasta päästä.

 

Ledien ohjaukseen valikoitui, melkeinpä sattumalta TLC9516N-piiri. Varsin helppo käyttöinen piiri, yhdellä vastuksella säädetään ledeille menevä virta ja lisäksi tarvitaan neljä piuhaa ohjaukseen. TLC5916 on sink tyyppinen jolloin ledien positiiviseen jalkaan tuodaan jännite ja negatiivista puolta katkotaan piirillä. (TLC5916 datasheet)

Positiivinen puoli hoidetaan tässä tapauksessa suoraan arduinolla. Asia toimii näinkin, mutta se aiheuttaa huomioon otettavaa koodiin. Arduinon pinnit eivät kestä kovinkaan montaa kymmentä milliamppeeria virtaa, joten liian monta lediä ei voi olla yhtäaikaa päällä. Asia olisi helposti korjattavissa muutamalla transistorilla, mutta rakennus vaiheessa ei ollut niitä käytettävissä ”matkalabrassa”.

4X4X4 led-kuutio
4X4X4 led-kuutio

Kuutio on siis 4X4X4 kokoinen ja toteutettu punaisilla ledeillä.  ”Jalustana” on reikälevy. Ledien juottamisen avuksi tein laudasta sapluunan ts. porasin 4×4 reikää sopivan pienellä terällä. Sapluunasta ei harmi kyllä ole kuvaa.  Sapluuna helpotti juottamista merkittävästi, en tosin kylläkään edes harkinnut juottamista ilman sapluunaa.

 

 

Ohjelma on tehty Arduinon omalla IDEllä ja se saattaa ilmestyä tänne jossain vaiheessa tänne, samoin kuin piirikaavio.

Ledit on kytketty kuutioon tasoina ja pylväinä.  Vaaka suunnassa olevia tasoja on neljä kappaletta päällekkäin ja jokaisessa on 4×4=16 lediä. Vastaavasti pystyjä on 16kappaletta ja jokaisessa on neljä lediä.  yhteenäs siis 64 lediä. Jokaiseen tasoon voidaan kytkeä positiivinen jännite suoraan Arduinon pinnistä ja jokaiseen pystyyn voidaan kytkeä maa TCL5916 piirin avulla, Näin voidaan ohjata jokaista yksittäistä lediä kuutiossa tai mitkä tahansa ledit samassa tasossa tai pystyssä. Samaan aikaan päällä olevia ledejä haluttaessa täytyy yksittäisiä ledejä vilkuttaa sen verran vauhdillä, että silmät eivät huomaa vilkettä vaan luulevat ledien olevan koko ajan päällä.

 

Edit: Piirikaavio

ledcube

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *