Lakineuvontaa HEKAlta? — HEKA remontti osa 6

Tällä viikolla sain tietää, että remontti on siirtynyt vähintään tammikuulle. Miten sain tämän tietää? Kysymällä, HEKA ei tiedottanut asiasta. Tarinalla on toki monta muutakin mutkaa.

Olen HEKAlta yrittänyt saada vastausta alkuvuodesta asti mihin lainkohtiin se vetoaa irtisanoessaan vuokrasopimukset ”aikaisintaan” päiväyksellä. Tänään vihdoin sain sen. Viestejä on tässä viikon kuluessa lähetety taas useampia ja yhdessä viestissä minnulle jopa sanottiin, että HEKAn lakiosasto ei anna lakineuvontaa asukkaille. En minä lakineuvontaa ole koskaan HEKAlta kysellytkään. Minä olen kysellyt perusteita ”aikaisintaan” sanan käytölle.

Mikä se lain kohta on? No se on tässä seuraavana.

Laki asuinhuoneiston vuokrauksesta
52 §
Vuokrasopimuksen irtisanomisaika

Vuokrasopimuksen irtisanomisaika lasketaan sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana irtisanominen on suoritettu, jollei toisin sovita taikka tästä tai muusta laista muuta johdu.

Vuokranantajan irtisanoessa vuokrasopimuksen irtisanomisaika on kuusi kuukautta, jos huoneiston vuokrasuhde on välittömästi ennen irtisanomista kestänyt yhtäjaksoisesti vähintään yhden vuoden, ja muussa tapauksessa kolme kuukautta (vuokranantajan irtisanomisaika).

Vuokralaisen irtisanoessa vuokrasopimuksen irtisanomisaika on yksi kuukausi (vuokralaisen irtisanomisaika).

Ehto, jolla vuokranantajan irtisanomisaikaa lyhennetään tai vuokralaisen irtisanomisaikaa pidennetään, on mitätön.

Jännä, vuokranantajan irtisanomisaika on kuusi kuukautta ja se lasketaan … kalenterikuukauden viimeisestä päivästä … jollei toisin sovita taikka tästä tai muusta laista muuta johdu. Minä en ole HEKAn kanssa sopinut mitään irtisanomisajan laskemisesta. HEKA itse ei ole puhunut minulle mitään muuta kuin, että heidän puolelta irtisanomisaika on puoli vuotta.

Minä en ymärrä miksi tämän lainkohdan kertominen minulle oli niin vaikeaa? Asiassa oltaisiin päästy paljon pidemmälle paljon nopeammin, jos HEKA olisi viitsinyt tuon minulle kertoa heti ensimmäisessä vastauksessa.

Ymmärrän miksi HEKA haluaa tämän näin tehdä, mutta ehkä hiukan enemmän olisi kannattanut kertoa miksi asia tehdään näin ja varsinkin siinä vaiheessa, kun asukas alkaa kysellä tarkennusta asian laillisuuteen kannattaisi ehkä tehdä jotain muuta kuin vain todeta, että me laitetaan haastemies perään ja saadaan hyväksyntä tälle asialle sitä kautta.

En tiedä onko minun perässä haastemies, mutta niin HEKA minulle kertoo. No siinähän tuhlaavat rahojaan. Muutama rivi enemmän irtisanomisilmoitukseen tai viimeistään ensimmäiseen vastaukseen minulle olisi säästänyt nekin rahat. Vastaus ”Tämä on meidän tapa irtisanoa”, ilman perusteluja sanoo minulle ettei vastaaja ole jaksanut pohtia asiaa tai ei tiedä riittävästi.

Minulle luvattiin tänään, että asiaa kysytään lakiosastolta, mutta vastauksessa kestää koska lakiosasto on ruuhkautunut. Edelliselllä kertaa, kun lakiosastoon luvattiin olla yhteydessä vastaus tuli tunneissa, mutta oli tasoa ”joo joo on laillinen tapa” eikä minun kysymyksiin varsinaisesti vastattu. Oliko osasto ruuhkautunut jo silloin? Vaikuttiko ruuhka vastauksen laatuun ensimmäisellä kertaa vai oliko kyseessä jotain muuta? En tiedä. No katsotaan mitä se lakiosasto tällä kertaa vastaa.

Nyt, kun tiedän mihin lainkohtaan HEKA vetoaa minä oikeastaan arvaan mitä lakiosasto vastaa. Luultavasti he vetoavat tuohon ”jollei toisin sovita” kohtaan. Mitä sopimista se sellainen on, että lätkäistään paperi nokan eteen ja sanotaan, että allekirjoita tai itke ja allekirjoita noin niin kuin kuvainnollisesti sanottuna. Minä en semmoiseen paperiin nimeäni laita, joka on minun käsityksen mukaan laiton. HEKA olisi voinut minulle selittää miksi heidän mielestä paperi ei ole laiton, mutta HEKA ei ole sitä tehnyt.

Vielä siitä tammikuusta ja remontin siirtymisen tiedottamisesta. Sain siis itse tietää maanantaina, että remontti on siirtynyt vähintään tammikuulle. Milloin HEKA tiedotti asiasta? TÄNÄÄN TORSTAINA! Pointsit kuitenkin siitä, että tiedote on myös asukassivuilla. HEKA käyttää asukassivuja aivan liian vähän tiedottamiseen. Minulle väitettiin, että tiedottamisen aikatauluun ei ole vaikuttanut mitenkään minun viestit. Saattaa pitää paikkansa, mutta pikkasen minua mietityttää ensinnäkin ajoitus ja tiedotteen sisältö. Minä olen tiedottamisen puutetta kritisoinut HEKAlle varsin voimakkaasti tällä viikolla ja kysellyt edelleen siitä ”aikaisintaan” sanasta. Mitkä kaksi asiaa mainitaan tämän päivän neljän asian tiedotteessa? Remontin siirtyminen tammikuulle ja että vuorasopimukset on irtisanottu aikaisintaan määreellä. Jännä on ajoitus, jännä on tosiaan ajoitus ja sisältö, jos minun viesteillä ei ollut mitään merkitystä tiedottamiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *