Kovalevyn moottori encoderina.

Näin youtubessa videon

Päätin tehdä samanlaisen, mutta kokeilla onnistunko tekemään vastaavan ilman mikrokontrolleria eli siis pelkästään käyttäen operaatiovahvistimia yms.

Tämäkin on väkerretty jo aikaa sitten, mutta ”julkaistu” vasta nyt.

IMG_20141210_235310

Pääosassa tässä värkkäyksessä on kolme  LM324N operaatiovahvistin piiriä ja vanhasta kovalevystä irroitettu moottori. Luulin aluksi moottorin olevan askelmoottori, mutta ei se sellainen ole, se on ns. spindle moottori eli periaatteessa kolmivaihevirta moottori. Moottoriin menee neljä piuhaa, kolme vaihetta ja yksi nolla. Mittailemalla resistansseja otin selville mikä on mikin. Kolmen piuhan välillä on kaksinkertainen vastus verrattuna ”nolla” piuhaan. Oletettavasti moottori on käämitty tähti-kytkentään, jolloin vaiheiden välistä mitattu ohmi määrä menee kahden käämin läpi. Nollan ja vaiheen välistä mitattuna nähdään vain yhden käämin vastus. Nämämä samat pätevät myös isommissa moottoreissa. Kovalevyn moottori toimii suhteellisen pienellä jännitteellä (3-5v), yllättävää kyllä en saanut moottoria rikki testatessani sitä, vaikka syötin 12v jännitteen moottorille. En siis tiennyt, että moottori toimii pienemmällä jännitteellä ja oletin automaattisesti, moottorin toimivan 12 voltilla. Käämeistä löytyy noin seitsemän ohmia kahden vaiheen välillä ja noin 3,5ohmia vaiheen ja nollan välillä. Viidellä voltilla käämistä kulkee  läpi noin 1,4A ja 12V jännitteellä noin 3,4A virta. uuups.

Käänteisesti moottori toimii kolmivaihe generaatorina ja sitä kautta saa suhteellisen helposti ohjauksen ledeille.  Moottoria pyörittämällä saa aikaiseksi varsin pienen jännitteen, mutta yllätävän hyvin onnistui vahvistaa signaali.  Oikeastaan vaikeutena on pyörittää moottoria riittävän hitaasti, yhdellä moottorin pyöräytyksellä ledirulla pyörähtää neljä kertaa.

Piirtelin piirikaavion ”ledirulla:sta” (ja myös piirilevyn ).  Kytkennässä käytetään invertoivaa kytkentää ja vahvistusta voi säätää trimmereillä joka kanavalta erikseen. Vastuksilla r1 ja r2 tehdään kytkentään maataso, kolmella oparilla vahvistetaan moottorista tuleva sini-aalto ja kuudella komparaattoriksi kytketyllä operaatiovahvistimellä ohjataan kuutta lediä.

Wikipediassa on varsin hyvä kuva kolmivaihevirrasta. Kytkennän avulla saadaan jokaisesta positiivisesta ja negatiivisesta huipusta ledi syttymään.

Kytkentä "piilopuolelta"
Kytkennästä tuli melkoinen ”matokasa”.

En omista oskilloskooppia, joten en ole voinut mitata tarkasti minkälaisia jännitteitä piirissä liikkuu, mutta isoja ne eivät ole koska maatason molemmilla puolilla olevat trimmereillä säädettävät komparaattorien vertailujänniteet ovat yleismittarilla mitattuna alle sata millivolttia maatason kummallakin puolella.

 

Mitään hyötyä kytkennästä ei oikeastaan ole, mutta tulipahan moinen tehtyä, jos moista joskus tarvitsee.

Periaatteessa kytkennästä puuttuu viellä ääni verrattuna videoon mistä sain idean, mutta omasta mielestä tavoite on jo täynnä tästä kytkennästä.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *