Here we go! ….. again ….. — HEKA remontti osa 1

Remonttia pukkaa

Sain tuossa toissa viikolla ilmoituksen, että tämä kämppä menee remonttiin. Ei se yllätys sinällään ollut, huhuja asiasta on ollut liikkeellä ja minulla tiedossa oikeastaan jo ennen kuin muutin tähän kämppään. Miksi otsikko on tuollainen? nooohhhhhhh….. Minäpä kerron.

Edellinen remontti

Tämä on siis toinen kerta minulle HEKA:n remonttiin menevässä kämpässä. Edellinen ei mennyt niin sanotusti lapaan HEKA:n puolelta. Tiedottaminen ei onnistunut, suunnittelu ei onnistunut, asukkaiden huomioon ottaminen ei onnistunut.

Menemättä kovin paljoa yksityiskohtiin, mutta muutamia mainitakseni, asukkaille järjestettiin kyllä tiedotustilaisuus, mutta se oli melkoisen ylimalkainen ja esimerkiksi muuttoon liittyviin kysymyksiin ei osattu vastata tilaisuudessa kovinkaan hyvin. HEKA ilmoitti paria kuukautta etukäteen päivämäärän jolloin remontti alkaa ja mm. DNA ilmoitti, että netti ja (kaapeli)televisio katkaistaan talosta remontin alkupäivänä. Paria viikkoa ennen remontin alkua HEKA ilmoitti, että muuttopäivä muuttuu tai paremminkin heidän tulkinnan mukaan sitä ei oltu vielä edes ilmoitettu. Toisin sanoen he olettivat, että asukkaat ovat kiltisti talossa, jossa ei ole nettiä ja jossa on ilmoitetusti remontti käynnissä. Eihän se käynyt minulle, eikä muille asukkaille.

Minä ja muut asukkaat ilmoitettiin HEKA:lle, että ei muuten käy. Ääni kellossa muuttui melkoisesti HEKA:n toimistolla 24h aikana. Ensimmäinen vastaus sähköpostiini oli suorastaan ylimielinen. Luokkaa turpa kiinni me ei olla ilmoittettu tarkkoja päivämääriä. He muuten pitivät kantansa vaikka laitoin kuvan heidän omasta ilmoituksesta, jossa oli kerrottu tarkka päivämäärä remontin alkamiseen. Seuraavana päivänä tuli jo paljon sovittelevampi sähköposti.

Syy päivämäärän muutokseen oli se, että HEKA ei ollut saanut aikaiseksi päätöstä remontin tekijästä ja samalla muuttofirmasta. Harmillisesti he oletta(/i)vat, että asukkaille käy muutos lyhyellä varoitusajalla. Siitä huolimatta, että talossa oli mm. lapsiperheitä joissa koulu vaihtuu muuton takia ja koulle oli ilmoitettu HEKA:n ilmoittama alkuperäinen remontin alkupäivä. Siitä huolimatta, että talossa ei olisi toiminut netti eikä televisio. Siitä huolimatta, että minä itse olin järjestänyt itselleni uuden sängyn väistökämppään ja tiesin joutuvani nukkumaan joitakin öitä ilmapatjalla sekä vanhassa kämpässä, että uudessa kämpässä. En siis tiennyt muuttopäivää siinä vaiheessa, mutta päättelin sen ilmoitetusta remontin alkupäivästä ja mm DNA:n netinkatkaisu ilmoituksesta. Granted olisi pitänyt tajuta kysyä HEKA:n toimistolta ja varmistaa, mutta asukkaille oli varmana tietona ilmoitettu remontin alku.

Tämmöinen on siis historia asiassa ja miksi olen ehkä vähän enemmän ärsyyntynyt tästä nykyisestä menosta kuin olisin normaalisti.

Miten tähän on tultu?

Niin kuin sanoin huhuja on ollut liikkeellä koko sen kolme vuotta mitä olen tässä asunut. Ensimmäinen virallinen tieto remontista asukkaille tuli tosiaan toissa viikolla. Muuten asukkaille ei olla tiedotettu asiasta mitenkään. Ei asukassivuilla, ei HETA:n kautta eikä postiluukusta pudotetulla lapulla. (Niin mikä HETA? jep en minäkään tiennyt aiemmin.)

Onhan täällä kämpässä ja ympäristössä juossut milloin minkäkinlaista mittaajaa ja arvioijaa, mutta edes ne mittaajat eivät kysyttäessa kertoneet muuta kuin, että HEKA on heidät palkannut tämän tekemään ja kysy heiltä lisää. Minä kysyin, useaan kertaan ja sain vastauksia vasta kun suunnilleen suutuin ja uhkasin tulla tulla työntämään HEKA:n toimistolaisille tikkuja kynsien alle tai siltä se ainakin tuntui.

Laiton irtisanomisilmoitus?

Tänään 22.1.2024 sain vuokrasopimuksen irtisanomisilmoituksen. Se oli ihan asiallinen, suurimmaksi osaksi. Siinä kerrottiin irtisanomisesta ja väistökämpästä sekä neuvot miten voi esittää toiveita väistökämpästä.

Sitten se kohta, joka sai minut repeämään ensiksi nauruun ja sitten enemmän tai vähemmän suuttumaan. Irtisanomisen päivämääräksi oli ilmoitettu ”aikaisintaan 31.8.2024”. ”Aikaisintaan”? Mitä? ”aikaisintaan”? HEKA:n asenne asukkaita kohtaan ei siis ole muuttunut mihinkään. He edelleen luulevat, että asukkaat ovat hiljaa ja ihmettelevät, että milloinkahan tässä jotain tapahtuu. Noh voi voi, saahan sitä luulla.

Minusta ilmoitus ei täytä lain kirjainta, koska siinä ei ole sanottu tarkkaa päivää vaan vain aikaisintaan. Tästä saisi (ehkä) halutessaan aika mielenkiintoisen jupapakan aikaiseksi. Minä en jaksa, toivottavasti joku nostaa ison haloon tästä. Minä aion vain ilmoittaa HEKA:n toimistolle etten aio hyväksyä ilmoitusta, koska se ei ole laillinen. Harmi, että HEKA:lla on YT menossa, joten siellä ei varmasti ole parhaat fiilikset menossa, mutta huono fiilis ei tarkoita sitä, että hommat voidaan tehdä huonosti tai laittomasti.

Miten sitten eteenpäin?

Niin yritän saada HEKA:n tekemään tiedotusosion remontista vaikka sinne asukassivuille, en usko saavani sitä sinne aikaiseksi, koska eihän HEKA nyt vapaaehtoisesti mitään tiedota asukkaille ja jos tiedottaa niin siellä on jotain väärin.
Riippumatta siitä mitä HEKA tekee aion tällä kertaa pitää jonkinlaista julkista blogia aiheesta. Tekstiä tulee varmastikin aika harvakseltaan, mutta yritän kirjoittaa heti, kun jotain tapahtuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *