100w ledejä&virtalähteitä

Köyhän ei kannata ostaa halpaa, se tuli todettua jälleen kerran. Nuo ledit, jotka tilasin olivat aika huono laatuisia. Yksikään niistä ei luultavasti ole kovin pitkä ikäinen. Artikkeli kuvassa on yksi ledeistä jännite on noin 15V ja virta on aika tasan10mA. Noilla virroilla ja jännitteillä ei pitäisi 100w ledin yksittäisten ledien vielä syttyä, eikä varsinkaan noin, että kirkkaita pisteitä on siellä täällä. Kaikkein paras ja optimi tilanne olisi, jos kaikki yksittäiset ledit alkaisivat syttyä samaan tahtiin. No aika näyttää miten ledit kestävät. Taidan kuitenkin laittaa palautetta myyjälle kuvien kera ja kysellä asiasta.

IMG_20150722_011441
Koekytkentä mallia ”haluatko kissasta eroon?”

100W Ledi siis koostuu kymmenestä ledi ”nauhasta”, joissa kussakin on kymmenen 1W lediä eli siis 10*10*1W=100W . Samoin esimerkiksi 20W ledi koostuu kahdesta ”nauhasta”. Toki muitakin malleja ja kytkentöjä on markkinoilla.

100w ledi lämpenee varsin hyvin ja en ole vielä saanut oikeita jäähdytyssiilejä, joten voin vain muutamia minuutteja kokeilla kerrallaan noita, ne ovat ihan sairaan kirkkaat! Siilit eivät myöskään ihan nopeasti ole tulossa. Sain sähköpostia siilien myyjältä, ne siilit olivat palautuneet hänelle takaisin. Ilmeisesti Kiinan postilla on jotain ongelmia/ruuhkaa tai jotain.

Äkkiä laskien, jos 1W ledi vastaa karkeasti 10W hehkulamppua niin 100W ledi vastaa noin 1kW hehkulamppua suhteellisen jees! Tarkoitus on siis noista neljästä ledistä tehdä sen verran kirkas valaistus, että en tarvitse erikseen kirkasvalolamppua. Seuraava ostos on sitten varmaan luxi-mittari.

En yleensä omissa projekteissa käytä verkkovirtaa, mutta poikkeus vahvistaa säännön tässäkin asiassa. Kuvassa on ehkä ihan hyvä selitys asialle ;-D En löytänyt omista varastoista sokeripalaa, joten tein sen sitten itse parista bnc-ruuviterminaali palikasta ja sopivasta välikappaleesta. Muuten asiassahan ei ole mitään hätää, mutta jos töpseli on ”väärin päin” on bnc-rungossa 240V verkkojännite. Onneksi kyseessä on siis vain koekytkentä. Lopulliseen kytkentään toki tulee parempi ratkaisu ja jonkinmoiseen laatikkoonkin toi pitää laittaa.

Virtalähde on suljettu paketti ja en sen sisään pääse ellen tuhoa koko IMG_20150723_235432laitetta ja ihan sitä en viitsi tehdä, ainakaan vielä. Tuosta saa siis irti 3A ja 21-38V.  Jännite siis muuttuu sen mukaan mitä ledi muuttaa mm. lämpötilan takia ominaisuuksiaan. Mittasin jännitteen yhden ledin kohdalla. Se oli luokkaa 25.5V eli jos oikeasti 3A menee ledille(, mitä en ole mitannut) teho on 3A*25.5V=76.5W ei ihan siis se 100W mikä pitäisi olla. pläääh….. Mua on huijattu.

Nyt vasta tuosta kuvasta tajusin, että laatu ei noissa virtalähteissäkään ole mitenkään päätä huimaava. Vaihe  ja nolla kaapelien värit ovat väärin päin. Pitäisiköhän testata kuinka paljon tuosta palikasta lähtee häiriötä ympäristöön.  Harmi, ettei ole EMC-labraa käytettävissä.

Ostin lisäksi sopivan linssin pakettiin mukaan.  Ei ihan niin hyvIMG_20150722_030003ä kuin olisin halunnut, mutta toimiva silti ja komean näköinen möllöttäjä! Toivottavasti kiinnitys reiät sopivat jäähdytyssiilissä sekä ledin että linssin kiinnityksiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *